Dnes pokračovala rallye Dakar čtvrtou etapou, ve které si favoriti po včerejším zaváhání spravili chuť.

Závodní program 41. ročníku rallye Dakar dnes pokračoval čtvrtou etapou. Ta byla zároveň vypsána jako maratónská, takže jezdci nemají na konci dne k dispozici asistenci a hlavně své mechaniky. Veškeré opravy a servis svých strojů musí zvládnout sami, aby mohli zítra opět vyrazit na trať páté etapy. Dnes všechny čekala speciálka na 406 kilometrů, která byla rozdělena na dvě části. První část měla 205 km, poté následovala neutralizační zóna na 55 kilometrů a na konec dalších 146 km ostrých měřených kilometrů.

Nejlepší výkon dnes podal americký jezdec Ricky Brabec z továrního týmu Hondy. Ricky včera nabral větší ztrátu, než je u něj zvykem, a proto musel startovat až ze 13. místa. Nicméně okamžitě od vyjetí na trať dokazoval, že si právě on jede pro etapové vítězství. Všechny body projel na první pozici a v cíli byl v čase 3:40:30 a mohl slavit. Podobně na tom byl loňský vítěz Matthias Walkner, který po včerejšku také startoval až z 15. místa. Díky tomu bylo sledování jednotlivých mezičasů napínavé, protože právě tato dvojice vždy zamíchala pořadím. Matthias si od začátku udržoval druhou pozici s rozdílem kolem dvou minut. Nakonec až v závěru ztratil více a do cíle projel se ztrátou 06:16. Třetí nejlepší dnes byl Toby Price, který dojel se ztrátou 07:07. Čtvrtý skončil Sam Sunderland, takže jsou za sebou seřazeni tři tovární KTM. Top5 doplnil Adrien Van Beveren s Yamahou. Den se naopak moc nevydařil jeho týmovému kolegovi Xavierovi De Soultraitovi, který do etapy vyrážel jako první. Xavier už od začátku nabral více minut ztráty a do cíle nakonec dojel s rozdílem 23:10, takže obsadil 15. místo.

Štefan Svitko

Pěkný výkon dnes opět podal Slovák Štefan Svitko, který do etapy startoval ze sedmého místa. Během dne se na chvíli dostal na 5. místo, poté naopak ztratil pár minut a byl devátý, ale vše v závěru zase stáhl a dojel sedmý se ztrátou 14:10.

Z českých závodníků do cíle dorazil opět jako první Jan Brabec, který se zařadil na 26. místo se ztrátou 32:04. O pár příček za ním skončil Milan Engel, který přijel se mankem 37:14. Milan se celý den pohyboval kolem třicáté pozice, což si víceméně udržel až do cíle, kde byl jednatřicátý. Petr Vlček během dneška získal spoustu pozic, protože startoval ze 121. místa, ale v cíli byl na 73. pozici se ztrátou 2:04:59. Gabriela Novotná dnešní etapu dokončila na 95. místě se ztrátou 3:05:28. Jan Veselý ztratil 3:14:51, takže obsadil 98. místo.

Z týmu Ondřeje Klymčiwa na tom byl i dnes nejlépe Skyler Howes, který si včera při přejezdu kvůli nehodě vykloubil rameno. Naštěstí to na jeho výkonu nebylo tak znát a do cíle dojel na 24. místě se ztrátou rovných 30 minut. Jeho týmový kolega Garrett Poucher dojel na 56. místě a Gee Motzkin 93. místo. Slovák Ivan Jakeš dorazil do cíle se ztrátou 52:06, takže se zařadil na 37. místo, které si udržoval i na posledních WP. Pro zajímavost, španělská závodnice Laia Sanz dojela se ztrátou 24:32 a zařadila se na 20. pozici.

K výsledkům etapy některých jezdců byly následně připočítány penalizace.

Výsledky 4. etapy

PČJezdecTýmČasZtrátaPenalizace
115RICKY BRABECMonster Energy Honda3:40:30
21MATTHIAS WALKNERRed Bull KTM Factory3:46:49+00:06:19
33TOBY PRICERed Bull KTM Factory3:47:37+00:07:07
414SAM SUNDERLANDRed Bull KTM Factory3:52:05+00:11:35
54ADRIEN VAN BEVERENYamalube Yamaha3:53:59+00:13:29
62PAULO GONCALVESMonster Energy Honda3:54:06+00:13:36
711ŠTEFAN SVITKOSlovnaft Team3:54:40+00:14:10
810JOSE IGNACIO CORNEJO FLORIMOMonster Energy Honda3:55:03+00:14:33
947KEVIN BENAVIDESMonster Energy Honda3:56:10+00:15:40
1063LORENZO SANTOLINOSherco TVS3:57:32+00:17:02
2473SKYLER HOWESKlymčiw Racing4:10:30+00:30:00
2646JAN BRABECBig Shock Racing4:12:34+00:32:04
3138MILAN ENGELMoto Racing Group (MRG)4:17:44+00:37:14
3721IVAN JAKEŠJakeš Dakar Team4:32:36+00:52:06
5671GARRETT POUCHERKlymčiw Racing5:09:49+01:29:190:09:00
9059PETR VLČEKKlymčiw Racing6:31:29+02:50:590:46:00
93149GEE MOTZKINKlymčiw Racing6:37:25+02:56:55
9557GABRIELA NOVOTNÁIndigo Racing6:45:58+03:05:28
9868JAN VESELÝIvar CS Team6:55:21+03:14:51

Celkové výsledky po 4. etapě

PČJezdecTýmČasZtrátaPenalizace
115RICKY BRABECMonster Energy Honda12:33:00
26PABLO QUINTANILLARockstar Energy Husqvarna12:35:19+00:02:19
33TOBY PRICERed Bull KTM Factory12:37:22+00:04:22
414SAM SUNDERLANDRed Bull KTM Factory12:38:45+00:05:45
54ADRIEN VAN BEVERENYamalube Yamaha12:41:56+00:08:56
647KEVIN BENAVIDESMonster Energy Honda12:42:01+00:09:01
71MATTHIAS WALKNERRed Bull KTM Factory12:42:31+00:09:31
82PAULO GONCALVESMonster Energy Honda12:53:45+00:20:45
918XAVIER DE SOULTRAITYamalube Yamaha12:55:00+00:22:00
1011ŠTEFAN SVITKOSlovnaft Team13:01:09+00:28:09
2273SKYLER HOWESKlymčiw Racing14:09:54+01:36:54
2546JAN BRABECBig Shock Racing14:24:24+01:51:24
3238MILAN ENGELMoto Racing Group (MRG)15:09:38+02:36:38
4921IVAN JAKEŠJakeš Dakar Team16:43:34+04:10:340:20:00
6671GARRETT POUCHERKlymčiw Racing18:27:38+05:54:380:29:00
9059PETR VLČEKKlymčiw Racing20:11:50+07:38:500:46:00
9368JAN VESELÝIvar CS Team20:27:14+07:54:110:05:00
10257GABRIELA NOVOTNÁIndigo Racing22:43:05+10:10:050:22:00
104149GEE MOTZKINKlymčiw Racing23:02:54+10:29:540:40:00

2 KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here