Výsledky druhé etapy 41. ročníku rallye Dakar, která nám přinesla napínavou podívanou o vítězství od začátku až do konce.

Dnešní etapu rallye Dakar, která se jede jen na území Peru, odstartovaly automobily a hned poté vyrazili do 342 kilometrové speciálky motorky. Jako první odstartoval Joan Barreda Bort, který vyhrál včerejší úvodní etapu. Více pozornosti na sebe ale strhli Američan Ricky Brabec a loňský vítěz Matthias Walkner. Ricky se na každém průjezdním bodě držel ve vedení, ale jakmile tu projel Matthias, rozdíly byly jen ve vteřinách. Na WP2 je od sebe dělily tři vteřiny, na WP3 dokonce vteřina. Dále se rozdíl pohyboval kolem 20 vteřin. Až v závěru etapy nabral Matthias Walkner ztrátu jedné minuty, takže už to vypadalo, že si Ricky Brabec etapové vítězství udrží. Rakouský závodník ale zabral v závěrečné části etapy a nakonec to byl on, kdo zajel nejlepší čas druhé etapy a mohl se on radovat z vítězství díky času 3:23:57. Svého dnešního největšího soupeře Brabce překonal jen o 22 vteřin.

Ricky Brabec

Na třetím místě skončil Joan Barreda Bort, který v úvodu dnešní etapy klesl na 7. místo, ale poté se v postupně probojoval na místo třetí, které si udržoval ve druhé polovině dnešní speciálky. I přes to si ale udržuje průběžné první místo s náskokem minuty a půl na Matthiase Walknera. Dobrý progres zaznamenal také Toby Price. Ten byl na prvním WP až na 16. místě, ale na WP3 už byl na pátém místě a od WP4 si udržoval čtvrtou pozici. Z časomíry vypadl Pablo Quintanilla, který se ukázal na WP1 na 4. místě a poté až v cíli, kde je hodnocen na páté pozici. Slovenský závodník Štefan Svitko dorazil do cíle na 14. místě se ztrátou rovných 19 minut na Matthiase Walknera.

Z našich jezdců jako první dorazil do cíle Jan Brabec z týmu Big Shock Racing. „Brabčák“ přijel se ztrátou 31:07, což ho zařadilo na prozatímní 24. místo. Milan Engel z týmu MRG přijel se ztrátou 54:26, což stačí na 40. místo. Ivan Jakeš se zařadil o čtyři pozice za něj na 44. místo se ztrátou 58:22. Nováček Skyler Howes od Ondry Klymčiwa přijel na 35. místě, když v posledním úseku ztratil deset míst.

Gabriela Novotná

Do cíle dorazil Jan Veselý, který dojel se ztrátou 2:01:22 a je zatím na 89. místě. Se ztrátou přes dvě hodiny dorazili do cíle Gee Motzkin a Gabriela Novotná. Ti se zařadili na 96. a 97. místo. S velkou ztrátou tří hodin dojeli do cíle Petr Vlček a Garrett Poucher, kteří tak skončili na 114. a 120. místě.

Výsledky 2. etapy

PČJezdecTýmČasZtráta
11MATTHIAS WALKNERRed Bull KTM3:23:57
215RICKY BRABECMonster Energy Honda3:24:19+00:00:22
35JOAN BARREDA BORTMonster Energy Honda3:25:38+00:01:41
43TOBY PRICERed Bull KTM3:27:03+00:03:06
56PABLO QUINTANILLARockstar Energy Husqvarna3:27:21+00:03:24
614SAM SUNDERLANDRed Bull KTM3:30:00+00:06:03
74ADRIEN VAN BEVERENYamalube Yamaha3:33:02+00:09:05
847KEVIN BENAVIDESMonster Energy Honda3:33:56+00:09:59
929ANDREW SHORTRockstar Energy Husqvarna3:36:22+00:12:25
1010JOSE IGNACIO CORNEJO FLORIMOMonster Energy Honda3:37:40+00:13:43
1411ŠTEFAN SVITKOSlovnaft Team3:42:57+00:19:00
2446JAN BRABECBig Shock Racing3:55:04+00:31:07
3573SKYLER HOWESKlymčiw Racing4:03:52+00:39:55
4038MILAN ENGELMoto Racing Group (MRG)4:18:23+00:54:26
4421IVAN JAKEŠJakeš Dakar Team4:22:19+00:58:22
9068JAN VESELÝIvar CS TEam5:25:19+02:01:22
96149GEE MOTZKINKlymčiw Racing5:36:14+02:12:17
9757GABRIELA NOVOTNÁIndigo Racing5:40:34+02:16:37
11459PETR VLČEKKlymčiw Racing6:17:34+02:53:37
12071GARRETT POUCHERKlymčiw Racing6:37:27+03:13:30

Celkové výsledky

PČJezdecTýmČasZtrátaPenalizace
15JOAN BARREDA BORTMonster Energy Honda4:23:14
21MATTHIAS WALKNERRed Bull KTM Factory4:24:45+00:01:31
315RICKY BRABECMonster Energy Honda4:24:47+00:01:33
46PABLO QUINTANILLARockstar Energy Husqvarna4:26:31+00:03:17
53TOBY PRICERed Bull KTM Factory4:27:47+00:04:33
614SAM SUNDERLANDRed Bull KTM Factory4:30:32+00:07:18
74ADRIEN VAN BEVERENYamalube Yamaha4:33:33+00:10:19
847KEVIN BENAVIDESMonster Energy Honda4:35:32+00:12:18
910JOSE IGNACIO CORNEJO FLORIMOMonster Energy Honda4:40:38+00:17:24
1029ANDREW SHORTRockstar Energy Husqvarna4:40:51+00:17:37
1411ŠTEFAN SVITKOSlovnaft Team4:47:57+00:24:43
2246JAN BRABECBig Shock Racing5:04:11+00:40:57
3673SKYLER HOWESKlymčiw Racing5:20:56+00:57:42
3838MILAN ENGELMRG5:30:16+01:07:02
4121IVAN JAKEŠJakeš Dakar Team5:35:39+01:12:25
8768JAN VESELÝIvar CS Team7:01:00+02:37:46
10257GABRIELA NOVOTNÁIndigo Racing7:25:13+03:01:59
10759PETR VLČEKKlymčiw Racing7:37:41+03:14:27
11171GARRETT POUCHERKlymčiw Racing7:54:25+03:31:11
112149GEE MOTZKINKlymčiw Racing7:55:29+03:32:150:20:00

Foto: Dakar, Justin W. Coffey

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here