Rallye Dakar 2019 je u konce a z vítězství v kategorii motocyklů se již podruhé těší Toby Price, který jel se zraněným zápěstím. Z našich zajel nejlépe Milan Engel.

Jednačtyřicátý ročník rallye Dakar je již minulostí. Jezdci dnes pokořili poslední desátou etapu, která vedla kolem bivaku v Piscu. Večer si užijí slavnostní ceremoniál v Limě. Desátá etapa byla vypsána na 112 kilometrů s tím, že se startovalo podle průběžného pořadí za uplynulé etapy a od posledních jezdců. Pětice nejlepších pak mohla vyrazit do etapy až mnohem později. Přesto se ukázalo, že je ani start zezadu a rozbitý terén nezastaví od nejlepších výkonů.

Pro vítězství etapy si dojel Toby Price z továrního týmu KTM, který si tím zároveň pojistil celkové vítězství. Může tak slavit druhou výhru této soutěže, letos navíc absolvované se zraněným zápěstím, které mu činilo potíže hlavně v dlouhých a náročných etapách. KTM tím slaví neuvěřitelný 18. rok v řadě vítězstvím. Na druhém místě celkově skončil jeho týmový kolega Matthias Walkner, který si po loňském vítězství připisuje další skvělý výsledek. Na Tobyho v celkovém součtu ztratil jen 9:13 a dnešní etapu dokončil na třetí pozici právě se ztrátou 2:38.

Pro třetího beduína si večer v Limě dojede Sum Sunderland, takže KTM obsadila celé pódium. Pablo Quintanilla měl hned na začátku dnešní etapy pád. Toby Price u něj zastavil, ale když mu zdravotníci řekli, že se postarají, pokračoval dál. Pablo nakonec zatnul zuby a vrátil se do etapy a závod dokončil. V celkovém pořadí klesl na čtvrté místo. Za ním skončil jeho týmový kolega Andrew Short z továrního týmu Husqvarny. Oba dva jsou jedněmi z mála předních jezdců, kteří za celou soutěž nedostali penalizaci (prozatím). Po včerejším odpadnutí Adriena Van Beverena hájil čest Yamahy Xavier De Soultrait, který letošní soutěž ukončil na šestém místě. Z Hondy se po vypadnutí Joana Barredy Borta a Rickyho Brabce postaral o nejlepší výsledek Jose Ignacio Cornejo Florimo, který dojel celkově sedmý.

Milan Engel

Z českých jezdců byl nejlepší Milan Engel, který si po dnešním 11. místě z etapy polepšil a skončil na 15. místě celkově. Garrett Poucher z týmu Ondřeje Klymčiwa skončil na celkovém 32. místě a Jan Brabec se dostal na celkové 34. místo. Petr Vlček letošní soutěž dokončil na 47. pozici, Jan Veselý na 66. místě a Gabriela Novotná si připsala 70. místo.

Večerní pódium bude možné sledovat živě na oficiálním Facebooku či YouTube Dakar Rally. Přenos začne v 18:30 místního času, tedy v 0:30 našeho času.

Výsledky 10. etapy

P Č Jezdec Tým Čas Ztráta
1 3 TOBY PRICE Red Bull KTM Factory 1:14:01
2 10 JOSE IGNACIO CORNEJO FLORIMO Monster Energy Honda 1:16:22 +00:02:21
3 1 MATTHIAS WALKNER Red Bull KTM Factory 1:16:39 +00:02:38
4 14 SAM SUNDERLAND Red Bull KTM Factory 1:17:20 +00:03:19
5 77 LUCIANO BENAVIDES Red Bull KTM Factory 1:17:21 +00:03:20
6 47 KEVIN BENAVIDES Monster Energy Honda 1:18:00 +00:03:59
7 29 ANDREW SHORT Rockstar Energy Husqvarna 1:18:10 +00:04:09
8 18 XAVIER DE SOULTRAIT Yamalube Yamaha 1:20:17 +00:06:16
9 28 DANIEL NOSIGLIA JAGER MEC HRC 1:24:03 +00:10:02
10 110 SEBASTIAN BÜHLER Bühler Racing 1:24:42 +00:10:41
11 38 MILAN ENGEL Moto Racing Group 1:25:24 +00:11:23
29 46 JAN BRABEC Big Shock Racing 1:40:30 +00:26:29
32 71 GARRETT POUCHER Klymčiw Racing 1:41:54 +00:27:53
49 59 PETR VLČEK Klymčiw Racing 1:54:04 +00:40:03
68 68 JAN VESELÝ Ivar CS Team 2:15:53 +01:01:52
70 57 GABRIELA NOVOTNÁ Indigo Racing 2:19:20 +01:05:19

Celkové výsledky rallye Dakar 2019

P Č Jezdec Tým Čas Ztráta Penalizace
1 3 TOBY PRICE Red Bull KTM Factory 33:57:16 0:01:33
2 1 MATTHIAS WALKNER Red Bull KTM Factory 34:06:29 +00:09:13 0:03:00
3 14 SAM SUNDERLAND Red Bull KTM Factory 34:10:50 +00:13:34 0:02:00
4 6 PABLO QUINTANILLA Rockstar Energy Husqvarna 34:18:02 +00:20:46
5 29 ANDREW SHORT Rockstar Energy Husqvarna 34:41:26 +00:44:10
6 18 XAVIER DE SOULTRAIT Yamalube Yamaha 34:51:16 +00:54:00 0:01:00
7 10 JOSE IGNACIO CORNEJO FLORIMO Monster Energy Honda 35:05:22 +01:08:06 0:15:00
8 77 LUCIANO BENAVIDES Red Bull KTM Factory 35:06:26 +01:09:10
9 7 ORIOL MENA Hero Motosports 36:05:57 +02:08:41
10 28 DANIEL NOSIGLIA JAGER MEC HRC 36:29:09 +02:31:53 0:02:00
15 38 MILAN ENGEL Moto Racing Group 39:08:48 +05:11:32 0:04:00
32 71 GARRETT POUCHER Klymčiw Racing 46:28:42 +12:31:26 0:29:00
34 46 JAN BRABEC Big Shock Racing 48:35:30 +14:38:14 9:00:00
47 59 PETR VLČEK Klymčiw Racing 53:09:32 +19:12:16 0:46:00
66 68 JAN VESELÝ Ivar CS Team 70:09:28 +36:12:12 6:10:24
70 57 GABRIELA NOVOTNÁ Indigo Racing 75:02:10 +41:04:54 8:02:00

1 komentář

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here