Závod rallye Dakar 2019 dnes pokračoval třetí etapou, ve které se ukázalo, že i ti největší favoriti mohou dělat chyby.

Na programu 41. ročníku rallye Dakar dnes byla 3. etapa. Ta vedla z města San Juan De Marcona do Arequipy. Závodníky tak čekala trasa dlouhá 798 km, z nichž bylo 331 km speciálky. Dlouhý přesun na více než osm hodin čekal i všechny doprovody, ale v Arequipě poté stráví více dní, než se budou opět vracet zpátky směrem k Limě.

Dnešní program zahájili závodníci kategorie motocyklů, kteří do etapy vyrazili podle včerejších výsledků. Jako první tak startoval Matthias Walkner, kterého následovali Ricky Brabec, Joan Barreda Bort, Toby Price, Pablo Quintanilla a další. I když etapu dobře rozjel Ricky Brabec, který byl na úvod nejrychlejší, poté udělal chybu a nabral ztrátu téměř půl hodiny. Do podobné situace se dostali i Matthias Walkner a Toby Price, kteří také ztratili kolem dvaceti minut. Ještě horší osud potkal Joana Barredu Borta, který byl v průběžném vedení letošní soutěže. Španěl se držel kolem čtvrtého místa, ale poté udělal chybu, vzdálil se od trasy a svůj stroj už nedokázal vrátit na trať. Následně si musel zavolat pomoc a tím tak pro něj jeho devátý Dakar skončil.

Joan Barreda Bort

Vítězem dnešní etapy se stal Xavier de Soultrait z továrního týmu Yamahy, který dokončil etapu za 4:07:42. Na druhém místě skončil Pablo Quintanilla s Husqvarnou, u kterého se neukazovalo několik mezičasů, ale nakonec dojel do cíle se ztrátou jen 15 vteřin. Třetí nejlepší čas zajel Kevin Benavides z Hondy, takže jsou na čele opět tři různé motorky. Dnešní etapa moc nevyšla továrnímu týmu KTM, jejichž nejlepší jezdec je pátý Sam Sunderland. Toby Price po chybě skončil devátý a Matthias Walkner patnáctý. Výborný výkon podal slovenský závodník Štefan Svitko, který dojel na sedmém místě se ztrátou 10:50.

Prvním českým závodníkem v cíli je Jan Brabec z týmu Big Shock Racing, který přijel se ztrátou 59:57, takže se zařadil na 30. místo. Milan Engel přijel se ztrátou 1:13:56, takže je na 34. místě. V cíli je také Skyler Howes z týmu Klymčiw Racing, který ztrácí 30:46 a díky tomu se dostal na 17. místo. Jeho týmový kolega Garrett Poucher dojel se ztrátou 55:42, takže se dostal na 28. místo. Petr Vlček, člen stejného týmu, přijel do cíle se ztrátou 1:54:58, takže se dostal na 60. místo. Jan Veselý, který jede opět v kategorii malle moto, dojel do cíle na 88. místě se ztrátou 2:23:11.

Se ztrátou 2:07:37 dorazil do cíle Ivan Jakeš, takže se zařadil na prozatímní 77. místo. Slovenský závodník dnešní etapu rozjel dobře, když po startu z 58. místa postupně získával pozice a na WP3 už byl na 32. místě se ztrátou 16:10. Bohužel poté nabral výraznou ztrátu a s téměř dvěma hodinami zpoždění projel na WP5, takže se propadl na 89. místo. Od té chvíle začal opět zlepšovat své tempo, takže si o několik pozic polepšil.

Mezi posledními dorazili do cíle Gabriela Novotná a Gee Motzkin, kteří se seřadili za sebou na 115. a 116. místě.

Výsledky 3. etapy

PČJezdecTýmČasZtráta
118XAVIER DE SOULTRAITYamalube Yamaha4:07:42
26PABLO QUINTANILLARockstar Energy Husqvarna4:07:57+00:00:15
347KEVIN BENAVIDESMonster Energy Honda4:10:19+00:02:37
44ADRIEN VAN BEVERENYamalube Yamaha4:14:24+00:06:42
514SAM SUNDERLANDRed Bull KTM Factory4:16:08+00:08:26
62PAULO GONCALVESMonster Energy Honda4:17:13+00:09:31
711ŠTEFAN SVITKOSlovnaft Team4:18:32+00:10:50
87ORIOL MENAHero Motosports4:18:57+00:11:15
93TOBY PRICERed Bull KTM Factory4:21:58+00:14:16
1016MICHAEL METGESherco TVS4:22:27+00:14:45
1773SKYLER HOWESKlymčiw Racing4:38:28+00:30:46
2871GARRETT POUCHERKlymčiw Racing5:03:24+00:55:42
3046JAN BRABECBig Shock Racing5:07:39+00:59:57
3438MILAN ENGELMoto Racing Group (MRG)5:21:38+01:13:56
6059PETR VLČEKKlymčiw Racing6:02:40+01:54:58
7721IVAN JAKEŠJakeš Dakar Team6:15:19+02:07:37
8868JAN VESELÝIVAR CS TEAM6:30:53+02:23:11
11557GABRIELA NOVOTNÁIndigo Racing8:09:54+04:02:12
116149GEE MOTZKINKlymčiw Racing8:10:00+04:02:18

Celkové výsledky

PČJezdecTýmČasZtrátaPenalizace
16PABLO QUINTANILLARockstar Energy Husqvarna8:34:28
247KEVIN BENAVIDESMonster Energy Honda8:45:51+00:11:23
314SAM SUNDERLANDRed Bull KTM Factory8:46:40+00:12:12
44ADRIEN VAN BEVERENYamalube Yamaha8:47:57+00:13:29
53TOBY PRICERed Bull KTM Factory8:49:45+00:15:17
618XAVIER DE SOULTRAITYamalube Yamaha8:51:20+00:16:52
715RICKY BRABECMonster Energy Honda8:52:30+00:18:02
81MATTHIAS WALKNERRed Bull KTM Factory8:55:42+00:21:14
92PAULO GONCALVESMonster Energy Honda8:59:39+00:25:11
1029ANDREW SHORTRockstar Energy Husqvarna9:03:43+00:29:15
1111ŠTEFAN SVITKOSlovnaft Team9:06:29+00:32:01
2173SKYLER HOWESKlymčiw Racing9:59:24+01:24:56
2446JAN BRABECBig Shock Racing10:11:50+01:37:22
3538MILAN ENGELMoto Racing Group (MRG)10:51:54+02:17:26
5621IVAN JAKEŠJakeš Dakar Team12:10:58+03:36:300:20:00
7971GARRETT POUCHERKlymčiw Racing13:17:49+04:43:210:20:00
8668JAN VESELÝIVAR CS TEAM13:31:53+04:57:25
8959PETR VLČEKKlymčiw Racing13:40:21+05:05:53
10557GABRIELA NOVOTNÁIndigo Racing15:35:07+07:00:39
111149GEE MOTZKINKlymčiw Racing16:05:29+07:31:010:20:00

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno