Víc jak sedmdesát „kuchyní“ se představí od 5. do 8. března v Burger Areně na brněnském výstavišti. Food festival, při jehož přípravě spojili síly pořadatelé dvou největších burgerových událostí v zemi, narostl do rozměrů největšího středoevropského food festivalu, který se koná pod střechou.

Festival zabere celý ikonický pavilon Z. Uvnitř monumentální kruhové stavby s vnitřním průměrem 92 metrů vzniknou dvě promenády ve tvaru kružnic, na nichž si návštěvníci veletrhu Motosalon i milovníci skvělého jídla budou moci vybrat z nabídky více jak 70 streetfoodových kuchyní.

Stěžejním sortimentem samozřejmě jsou a budou burgery, ty ale zdaleka nebudou jen z tradičních surovin. A vše jsme doplnili i dalším skvělým jídlem,“ říká Bedřich Snášel, pořadatel seriálu Burger Street Festivalů a jeden z dvojice hlavních pořadatelů Burger Areny. Upozorňuje třeba na stánek šnečí farmy v Nahošovicích na Olomoucku. „Šneky nebudou připravovat vyloženě do burgerů, lidé je ale dostanou s čerstvou bagetou,“ prozrazuje.

Pravověrní fanoušci burgerů pak mohou ochutnat kousky dochucené třeba lanýži, některé kreace nabídnou třeba burgery na asijský způsob, kde tradiční hovězí nahradí například žabí stehýnka. A na své si přijdou i nejpřísnější vegani. Ti si pochutnají u stánků Amici a Bejzment. Víc jak deset stánků pak bude nabízet burgery s bezlepkovou variantou pečiva.

Pět set míst k sednutí. A v teple

Kromě vnitřní zóny v pavilonu Z se Burger Arena představí i venku před pavilonem, kde bude kolem třiceti prodejců. „Uvnitř budou mít návštěvníci dokonalý komfort, i kdyby nevyšlo počasí. Uprostřed arény bude pět set míst k sezení, a když bude potřeba, samozřejmě zatopíme,“ slibuje Zdeněk Střížek, zakladatel pražského BurgerFestu, který Burger Arenu spolupořádá.

Pořadatelé stanovili přísná pravidla, jak mají vypadat jednotlivé porce. „Chceme, aby všichni dodržovali standardní hmotnost porce. Naším cílem není vyrobit soutěž v tom, čím se kdo dřív „zaplácne“, ale chceme, aby lidé mohli ochutnat víc různých jídel,“ vysvětluje Snášel. A pro návštěvníky, kteří nechtějí odcházet nacpaní k prasknutí, má radu: „Festival se koná čtyři dny, i v tom je výjimečný. S trochou nadsázky – kdyby se někdo rozhodl, že ochutná od každého stánku aspoň jedno jídlo, teoreticky to za čtyři dny stihnout může.

Devět sladkých teček na závěr

A to vše budou moci lidé zapít nejen pivem z desítky pivovarů, vínem nebo ginem, ale třeba také fermentádou, v Česku vynalezenou fermentovanou limonádou.

Pořadatelé mysleli i na milovníky sladkého. Sedm stánků a foodtrucků tak nabídne netradiční kalorické bomby. Kromě vaflí a palačinek budou moci návštěvníci ochutnat třeba rolovanou zmrzlinu, los churros nebo pravé americké donuty.

 

 

Doprovodný program? „Burgerovat“ mohou i děti

Celé čtyři dny bude BURGER ARENA plná i doprovodného programu. Oblíbená soutěž jedlíků dostane podobu atraktivního souboje dvou lidí, kteří v reálném čase svedou „duel“ v tom, kdo dřív sní porci burgeru. Do programu se zapojí i sám organizátor Zdeněk Střížek alias Zed, provozovatel úspěšného Bejzmentu a legendární „burgermág“. Kuchařskou show nebude mít zaměřenou jen na dospělé, do tajů přípravy dokonalých burgerů zasvětí i děti.

Burger Arena bude otevřená souběžně s veletrhem Motosalon, tedy od čtvrtečního poledne do nedělního odpoledne. Vstupné do Burger Areny se neplatí, je součástí vstupného na veletrh Motosalon, který letos nabídne kromě bezmála tisíce motocyklových novinek i světový šampionát v motocyklových přestavbách Czech Custom Grand Prix a české mistrovství motocyklových kaskadérů Czech Stunt Grand Prix.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno