Pro většinu z nás v těchto dnech končí sezona. A tak nás zajímaly rady, jak nejlépe ošetřit své přilby a oblečení. Vše čisté totiž déle slouží a taky vydrží.

 

Přilba – povrch

Péče o přilbu začíná u očistění

1/
Místa se špínou a bordýlkem se namočí, mouchy se nechají pěkně minutku nasáknout a pak se přiloží na celou špinavou část ještě mokrý papír. Ten nechte klidně pět minut na přilbě, jen ať to působí!



2/

Žádná chemie, žádný super aplikátory, stačí obyčejný rozprašovač, papírový ubrousky a obyčejná voda! Použití různých chemických preparátů naopak může přilbu poškodit (viz obrázek, praskliny na plexi).



3/

Následně nečistoty mokrým papírem pečlivě setřete, jakoby „stáhněte“. Není problém ani týmž mokrým ubrouskem přilbu dočistit. Pokud ale nedojde k úplnému odstranění nečistot, postup klidně opakujte.



4/
Ve finále suchým papírovým ubrouskem celou přílbu dočistíme a doleštíme. Používání čisté vody zdůrazňujeme – důležité hlavně u plexi!



5/

Suchým hadříkem (kouskem houbičky) pak ještě jemně vytřete průduchy a otvory přilby. Nečekejte, že vyčistíte průduchy na 100 %, musí se přeci jen dbát šetrnosti, ale lepší něco než nic (je to příroda a nánosy hmyzu můžou ve škvírách začít jednoduše hnít).

*Poznámka redakce: Tento způsob čištění helmy je samozřejmě doporučován i během sezony. Přijet na pumpu, namočit přilbu čistou vodou (žádnou břečkou se saponátem z kyblíku na mytí čelních skel aut!) a přiložit papír a nechat působit, dát si kafe, dojít se vyčůrat. V klídku, to je základ úspěchu. Pak plexi ještě vyleštit. I zážitek ze samotné jízdy je pak větší paráda!




Přilba – vnitřek


6/

Pokud je možnost vnitřek rozebrat (některé helmy nemají rozebírací interiér, takže z nich nevyndáš nic), tak ho po sezoně rozeber, jak nejvíc dovedeš.



7/

U lepších helem vyndáš i povlaky lícnic a hodíš je úplně jednoduše do pračky. Je ale možné čistit jednotlivé díly tak, jak jsou – na to existují speciální spreje. Naneseš na textilní části a necháš opět v klidu tak 5–10 minut působit. Následně je nutné špínu hadříkem „vytřít“.



8/
Při aplikaci spreje je dobré se vyhnout plastovým dílům v přilbě, opět prodlužuješ jejich životnost.



9/

Přilbu zpět skládáme až po úplném vyschnutí všech dílů.



10/

Počet, kolikrát lze interiéry prát, není u výrobců stanoven. Ale kdo najezdí hodně kilometrů, ten ví, že je stejně lepší je jednou (třeba za tři roky) vzít a vyměnit, neb jsou už dávno vymačkaný.

 

*Poznámka redakce: Po kompletním vyčištění přilby je dobré věnovat několik vteřin i gumovým lemům. Obyčejný silikonový olejíček prodlouží životnost a důležité těsnící schopnosti! Stačí nanést, nechat pár vteřin „vpít“ a pak jemně setřít.

 

Info: Skladování přilby? Po sezoně dát na místo, kde proudí vzduch, ale nesvítí na ni přímo sluníčko. Takže ani v igelitovém pytli do skříně, ani na vitrínku proti oknu. Prostě tak nějak uprostřed. Jako u všeho, co jsme řekli, i tady jde o životnost helmy.

 


text, ilustrační foto: Honza Karásek

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno