Sezona 2022, zisk titulu mistra světa mezi jezdci, spolu s titulem konstruktérů a týmovým titulem, kterého dosáhl tým Ducati Lenovo, získal výrobce z Borgo Panigale v této sezoně tři nejprestižnější korunky, což je jejich nejlepší výsledek v královské třídě.

* Se sedmi vítězstvími, deseti umístěními na stupních vítězů a pěti pole position si Pecco Bagnaia v poslední Grand Prix sezony 2022, která se jela ve Valencii, zajistil svůj první titul mistra světa ve třídě MotoGP. Spolu s titulem mistra světa, který získal Casey Stoner v roce 2007, je to pro výrobce z Borgo Panigale druhý titul v MotoGP pro jezdce.

* Bagnaia se stává prvním italským jezdcem, který na italském motocyklu Desmosedici GP získal titul mistra světa jezdců v MotoGP. Naposledy se to v nejvyšší třídě podařilo Giacomu Agostinimu přesně před 50 lety, v roce 1972, kdy vyhrál mistrovství světa v kubatuře 500 ccm na stroji MV Agusta. Naopak posledním italským jezdcem, který získal titul mistra světa jezdců v MotoGP, byl Valentino Rossi, a to v roce 2009, tedy před 12 lety.

 

 

* Titul získal díky historicky největší likvidaci bodové ztráty v průběhu roku. Bagnaia měl po desátém závodě na německém Sachsenringu maximální odstup od vedoucího jezdce 91 bodů, který pak během osmi Grand Prix zlikvidoval. Bagnaia tak překonal dosavadní rekord Raineyho, který v roce 1992 stáhl 65bodovou ztrátu.

* Bagnaia byl také prvním jezdcem Ducati, který získal čtyři po sobě jdoucí vítězství v Assenu, Silverstonu, Spielbergu a Misanu.

* V roce 2022 Bagnaia absolvoval 189 kol v čele závodu a třikrát zajel nejrychlejší kolo závodu: v GP Španělska, Francie a Itálie.

* S celkem 11 vítězstvími s Desmosedici GP se Bagnaia řadí na třetí místo mezi jezdci, kteří dosáhli s Ducati nejvíce vítězství v královské třídě (1. Stoner s 23 vítězstvími, 2. Dovizioso se 14).

 

 

* Sezona 2022 byla pro Ducati v MotoGP nejlepší, výrobce Borgo Panigale totiž získal celkem 32 umístění na stupních vítězů se 7 různými jezdci (10 Bagnaia, 7 Miller, 6 Bastianini, 4 Zarco, 4 Martin, 1 Bezzecchi), z toho 12 vítězství (7 Bagnaia, 4 Bastianini, 1 Miller).

* V posledních 26 závodech skončila Ducati vždy na stupních vítězů!!!

* Ducati v této sezóně získala 16 pole position se 7 různými jezdci, což je pro výrobce z Borgo Panigale rekord. Pouze Suzuki se dříve podařilo získat pole position s 5 různými jezdci v jedné sezóně. Ducati letos také vyrovnala rekord v počtu pole position v jedné sezóně, který dříve držela pouze Honda.

* V posledních 40 pořádaných závodech Ducati vždy umístila alespoň jeden Desmosedici GP do první řady startovního roštu.

* V šesti případech letos Ducati provedla blokaci první řady tím, že umístila všechny stroje Desmosedici GP na první tři pozice startovního roštu.

* V Austinu (GP Ameriky) a Mugellu (GP Itálie) bylo nejlepších pět míst na startovním roštu obsazeno stroji Ducati.

* Třetí rok po sobě a čtvrtý v historii MotoGP vyhrála Ducati mistrovství světa konstruktérů v královské třídě, když získala 448 bodů s náskokem 192 bodů na druhého v pořadí.

* Podruhé za sebou a potřetí ve své historii v MotoGP vyhrál tým Ducati Lenovo titul mistra světa týmů v MotoGP s celkovým počtem 454 bodů na konci sezony.

* Továrnou podporovaný tým Ducati Pramac Racing získal podruhé za sebou ocenění nejlepší nezávislý tým v MotoGP 2022.

* Marco Bezzecchi, jezdec týmu VR46 Racing, byl oceněn jako nejlepší nováček roku 2022 v MotoGP.

* Enea Bastianini (Gresini Racing Team) byl oceněn jako nejlepší jezdec mezi nezávislými týmy. Jezdec z Rimini, který má na kontě šest umístění na stupních vítězů a čtyři vítězství, zakončil mistrovství světa MotoGP na celkovém třetím místě.

 

 


zdroj: www.bikeracing.cz, motogp.com

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno